Motivational Interviewing is een gespreksstijl waarmee zorgverleners samen met hun patiënt op zoek gaan naar haar of zijn motivatie. Die motivatie kan nogal variëren. Gezonder worden motiveert lang niet iedereen. En zo kan het gebeuren dat de uitkomst van een behandeling minder goed is dan zou kunnen. Zo’n impasse kost ook vaak veel energie. Motivational Interviewing kan in zo’n geval een oplossing bieden. In de spreekkamer, maar natuurlijk ook daar buiten.

Theorie koppelen aan praktische relevantie

Binnen Rijncoepel krijgen alle zorgverleners de training Motivational Interviewing aangeboden. De geleerde gesprekstechnieken blijven er niet vanzelf ‘in’. Herhaling en oefening is wel nodig. Een jaarlijkse opfriscursus is een optie, maar de werkgroep bedacht iets beters. Twee interactieve themalunches en multidisciplinaire intervisie. Locozo en projectleider Marianne de Haas: “Met de intervisie slaan we eigenlijk twee vliegen in een klap. We koppelen de theorie van Motivational Interviewing aan een voor de groep relevante casuïstiek. Een psycholoog of praktijkondersteuner GGZ die de theoretische kennis net wat meer paraat heeft, begeleidt dit en vertaalt theorie naar de praktijk.”

“Wauw! Wat heb ik veel geleerd van mijn collega’s!”

Met intervisie verder

Er waren twee multidisciplinaire groepen van 8-10 personen. Groter dan van te voren bedacht, maar nog steeds prima voor een intervisie. Marianne de Haas: “De intervisies zijn nog veel beter uitgepakt dan ik me van te voren had voorgesteld. Mensen waren zo enthousiast over deze vorm, dat ze ook de tweede sessie wilden meedoen en sommigen zelfs nog een derde sessie wilden om verder te oefenen met rollenspelen en video-opnames.”

Leren van elkaars ervaring

Er was een intervisiegroep met assistentes en baliemedewerkers die het thema ‘omgaan met boze/dwingende/lastige patiënten’ bespraken. Marianne: “Je zag dat de assistentes die al lang bij de praktijk werken heel veel ervaring hebben en op intuïtie eigenlijk al Motivational Interviewing toepassen. Dat was erg leerzaam voor anderen.”

Is iedereen ergens voor te motiveren?

De tweede groep zorgprofessionals bespraken casuïstiek waarbij het patiënten maar niet lukt zijn leefstijl aan te passen. De aanwezige zorgprofessionals kenden allemaal patiënten die in hun ogen echt nergens voor te motiveren zijn. Marianne: “Mijn advies is om in zo’n geval vooral de lat niet te hoog te leggen. Iets voorkomen is ook een vorm van motivatie.”

Toolkit om MI op de kaart te zetten

Tijdens de eerste intervisiebijeenkomsten bleken de deelnemers behoefte te hebben aan een korte herhaling van de MI theorie. Hiervoor stelde Marianne de Haas een Opfriskit met bonusmateriaal samen die erbij gehaald werd om technieken met de praktijk te verbinden. Deze Opfriskit maakt deel uit van de tool box dat door de andere SWV’en van Rijncoepel kan worden gebruiken om Motivational Interviewing weer eens op de kaart te zetten.

Kant-en- klare themalunches

Binnen dit project heeft swv Wantveld twee themalunches ontwikkeld. Een themalunch over sociale communicatiestijlen en manieren om met patiënten om te gaan die weinig vooruitgang boeken. En een themalunch over de inzet van de Positieve Gezondheidstool in relatie tot Motivational Interviewing, inclusief het lokale aanbod op ‘welzijnsniveau’ rond bijvoorbeeld financiële ondersteuning of bewegen. Het gaat in beide gevallen om een interactief programma, waarbij iedereen heel snel actief betrokken raakt.
Klik hier om Marianne de Haas over de eerste themalunch te horen vertellen (link maken)

Motivational Interviewing structureel toepassen

Tijdens de co-creatiesessies rond persoonsgerichte zorg in 2015 kwam Motivational Interviewing naar voren als een gespreksstijl waar iedereen binnen swv Wantveld de meerwaarde van inzag. Marianne de Haas: “Een groot deel van onze zorgverleners had de training toen al gedaan. En daar kwam eigenlijk een nieuwe behoefte uit voort: “Hoe houden we dit er nou in?” We hebben in 2016 een themalunch georganiseerd om te inventariseren wat er op dit gebied al was en om te onderzoeken waar de behoefte voor meer verdieping precies zat. Samen kwamen we er op uit dat we Motivational Interviewing structureler wilden toepassen. Een vooruitziende blik, want met de komst van Positieve Gezondheid is het onderwerp nog steeds heel actueel.”