Bijna 1 miljoen mensen in Nederland hebben last van artrose in hun knie of heup. Artrose is niet te genezen, toch is er wél iets aan de klachten te doen. En dat vraagt een aanpak waarbij de huisarts nauw samenwerkt met een in artrose gespecialiseerde fysiotherapeut, apotheker en soms diëtist. Als eerste in Nederland ontwikkelden de zorgverleners van Samenwerkingsverband Voorschoten een dergelijk zorgprogramma rondom de huisarts. De kick off is eind november.

Rust roest

Artrose is één van de bekendste oorzaken van gewrichtspijn. Een woord als slijtage wekt de indruk dat er niets aan te doen is. Dat idee klopt niet. Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten achteruit. De aandoening kan op elke leeftijd ontstaan. Botten en kraakbeen moeten belast worden om de aanmaak van weefsel te stimuleren. Zoveel mogelijk bewegen, binnen bepaalde grenzen natuurlijk, is erg belangrijk. Want rust roest.

ZorgspecialistBewegingsapparaat-NathalieVorwald2015b

 

Zorgspecialist en huisarts Nathalie Vorwald:

‘Uit onderzoek blijkt dat artrose een veel grotere impact heeft op het lichamelijk welzijn dan andere bekende chronische ziektes. Met een goede behandeling is er veel te verbeteren aan hoe de klachten ervaren worden en is onnodige achteruitgang te voorkomen.’

 

Snel klachten in kaart brengen

De ernst van de klachten wordt in kaart gebracht aan de hand van de artrosevragenlijst. Heeft deze persoon een operatie nodig of is er nog ruimte voor andere behandelingen om de klachten te verminderen? Nathalie Vorwald: “Een röntgenfoto is vooral belangrijk om andere ziektes uit te sluiten en niet geschikt om de ernst van artrose vast te stellen. Er zijn mensen die op de foto ernstige artrose hebben maar er in het dagelijks leven weinig van merken en andersom.”

Wel of niet opereren

Een operatie is voor sommige mensen een goede oplossing, maar zeker niet voor iedereen. Iedere operatie brengt risico’s met zich mee. Niet elke operatie heeft het beoogde resultaat. Zo’n 20% van de mensen met een geslaagde operatie is niet helemaal tevreden met de nieuwe knie of heup. Nathalie Vorwald: “Bij artrose horen ook tijdelijke slechtere periodes de zogeheten ‘flares’. De oorzaak van deze opvlamming van de artrose is een ontsteking in het gewricht. Ik zie vaak dat dit voor mensen het teken is dat het echt niet meer gaat en dat een operatie onvermijdelijk is. Maar dat is vaak niet zo. De flares gaan weer over en dan komen mensen weer terug op ongeveer het klachtenniveau van daarvoor. Het is echt belangrijk dat de operatie op het juiste moment plaatsvindt.”

Grip krijgen op uw artrose

U kunt zelf veel doen om uw klachten te verminderen. Neem bijvoorbeeld voldoende rust, beweeg verantwoord en houd uw conditie op peil. De zorgverleners van Samenwerkingsverband Voorschoten willen u hierbij ondersteunen waar mogelijk door uw goede zorg aan te bieden vanuit de huisarts. Zij hebben daarom een zorgprogramma ontwikkelt waarin verschillende soorten zorgverleners hun kennis en expertise hebben gebundeld. Meer kennis betekent dat de zorg beter op uw situatie kan worden aangepast. De behandeling is gericht op klachtenvermindering en het voorkomen van onnodige achteruitgang. U leert wat artrose is en hoe een behandeling u kan helpen. De huisarts behandelt u in samenwerking met de fysiotherapeut, apotheker en zo nodig de diëtist. Omdat de zorgverleners dicht bij u in de buurt wonen en de huisarts met name u goed kent, sluit de behandeling goed aan op uw dagelijks leven.

Vergoeding

Patiënten met artrose aan de heup- en/of kniegewrichten krijgen vanaf 1 januari 2018 de eerste 12 behandelingen met fysiotherapie of oefentherapie vergoed. Daarnaast kunnen patiënten ook aanspraak maken – indien afgesloten – op hun aanvullende verzekering.

De contactgegevens van de bij Samenwerkingsverband Voorschoten aangesloten praktijken.

Betere zorg door samenwerking: deskundigheid delen
Bij Rijncoepel heeft voor ieder zorgprogramma een zorgspecialist. Meestal is dit een kaderhuisarts. De zorgspecialist deelt actief zijn of haar deskundigheid en ervaring met alle zorgverleners van de samenwerkingsverbanden die bij Rijncoepel zijn aangesloten. Ook verzorgt hij of zij (na)scholingen.