Wat is artrose?

Artrose is een chronische aandoening: dat wil zeggen dat het niet over gaat en langzaam erger wordt. Het is een ziekte van het hele gewricht, waarbij de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat. Artrose kan in alle gewrichten ontstaan, maar komt vaak voor in de heup of de knie. Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben artrose aan de heup of knie. Vaak wordt artrose in één adem genoemd met veroudering en slijtage, waardoor gedacht wordt dat er niets tegen te doen is. Maar er is wel degelijk iets aan de klachten te doen. In het zorgprogramma werken de huisarts, apotheker, fysiotherapeut en diëtist samen. Indien nodig samen met de orthopeed.

Wat houdt het zorgprogramma in?

Het doel van het zorgprogramma Artrose is om zo goed mogelijk te blijven functioneren in uw dagelijks leven. Bij artrose is het belangrijk om voldoende te blijven bewegen. Hierdoor heeft u minder pijn en voorkomt u onnodige achteruitgang. Een goede balans tussen belasting en belastbaarheid is hierbij essentieel. Uw fysiotherapeut kan u hierbij helpen. Pijnmedicatie, een gezond gewicht en gezonde voeding ondersteunen dit proces.

Uit ervaring is gebleken dat een operatie niet altijd de beste oplossing is voor iedereen met artrose. Wanneer het nodig is wordt u uiteraard verwezen naar de orthopeed. Meer informatie leest u in onderstaande folder.

Klachten & pijnbestrijding

‘Alles wat ik doe doet pijn. Het ontneemt mij de lol om iets te ondernemen.’

Goed om met uw klachten naar de huisarts of fysiotherapeut te gaan. Als uit lichamelijk onderzoek blijkt dat u artrose heeft gaan we de ernst van de artrose verder in kaart brengen. Dat doen we met een speciale vragenlijst, zodat we met een bij uw situatie passende behandeling kunnen beginnen.

‘Moet er dan een röntgenfoto worden ‘gemaakt?’

Een röntgenfoto is niet zo geschikt om artrose of de ernst ervan vast te stellen. Er zijn mensen die op de foto ernstige artrose hebben maar er in hun dagelijks leven bijna niets van merken en andersom. Een foto is wel geschikt om eventuele andere mogelijke ziektes uit te sluiten.

‘Is er iets aan de pijn te doen?’

Uw huisarts adviseert u om iedere dag 3x 1000 mg paracetamol te slikken. Ook op dagen dat u geen last van uw artrose heeft. Dit is een zogeheten onderhoudsdosering en werkt beter tegen de pijn dan af en toe iets slikken. Als het nodig is kan de huisarts in overleg met de apotheker sterkere pijnstillers adviseren. De apotheker let er op dat deze pijnstillers bij uw eventuele andere medicijnen passen. Sommige mensen hebben baat bij glucosamine. U kunt het uitproberen door drie maanden deze tabletten te slikken. De apotheker kan u hier uitleg over geven.

Beweging

‘Voldoende bewegen is belangrijk, maar maakt het bewegen mijn artrose niet juist erger?’

Rust roest. Blijven bewegen is erg belangrijk. Het helpt om de botten en het kraakbeen zo gezond mogelijk te houden en onnodige achteruitgang te voorkomen. De fysiotherapeut kan u leren weer meer zelfvertrouwen te krijgen op het gebied van bewegen. Ook kan de fysiotherapeut u helpen om meer spierkracht en uithoudingsvermogen op te bouwen. Dit heeft namelijk een positieve invloed op het verminderen van de pijn. Naast de eventuele behandeling van de fysiotherapeut is het belangrijk om ook zelf in beweging te blijven en zo uw conditie op peil te houden. U moet dan denken aan iedere dag een half uur matig intensief bewegen.

Goede voeding

Het versterken van uw spieren en verbeteren van uw conditie lukt beter als u de juiste voedingsstoffen tot u neemt. De diëtist kan u met voedingsadviezen hierbij ondersteunen. Ook dit helpt om onnodige achteruitgang te voorkomen. Het helpt ook als u niet te zwaar bent. Overgewicht geeft meer druk op heup en knie. En dus meer pijn. Met de juiste voeding kunt u ook ontstekingen verminderen.

Wel of niet opereren?

‘Ik heb opeens veel meer last van mijn artrose. Het is echt niet meer te doen. Kan ik geopereerd worden?’

Uit ervaring is gebleken dat een operatie niet altijd de beste oplossing is. We willen er met ons zorgprogramma voor zorgen dat u niet te vroeg wordt geopereerd. Een kunstgewricht vermindert niet in elke fase van de artrose de klachten en heeft bovendien een beperkte levensduur. Daarbij komt dat artrose zogeheten ‘flares’ kent. Tijdelijk kan de artrose opvlammen. Dit kan tot 6 weken duren, waarna de klachten weer ongeveer op het oude peil komen. Andere sterkere pijnstillers kunnen u helpen om zo goed mogelijk door de deze periode heen te komen. Zijn uw klachten verergerd en wordt dit na een aantal weken niet beter, dan is een operatie wellicht de beste oplossing voor u. Uw huisarts zal u dan verwijzen naar een orthopeed.

Wat kunt u zelf doen?

Links naar meer betrouwbare informatie