Het is toch niet ernstig?

‘Ik heb zo’n pijn in mijn onderrug dat ik zelfs de gewone dagelijkse dingen haast niet meer kan doen. Door die rugklachten voel ik me steeds slechter. Ik ben bang dat ik iets ernstigs onder de leden heb.’

Goed om u met uw klachten naar de huisarts of fysiotherapeut te gaan. Helaas zijn problemen aan de onderrug vaak pijnlijk, maar dat hoeft niet te wijzen op een hernia, ziekte, afwijking of beschadiging. Klachten aan de lage rug zijn vaak wel een terugkerend probleem.

Rugpijn zonder duidelijk oorzaak

Geen idee hoe ik aan de rugpijn ben gekomen, het schoot er zomaar in. Het doet pijn en ik ben bang dat ik het erger maak door te bewegen. Daarom doe ik maar zo weinig mogelijk. Is dat verstandig?’

De meeste rugpijn heeft geen aanwijsbare fysieke oorzaak, we noemen dat ook wel aspecifieke rugklachten. Pijn wordt vaak gezien als een signaal om te stoppen met bewegen, maar dat is in het geval van lage rugklachten niet verstandig. Hoe minder u beweegt, hoe langer de rugklachten zullen voort- duren. Ook krijgt u steeds eerder pijn en kunnen de klachten blijvend worden. Blijven bewegen is dus heel belangrijk. Wij gaan u daarbij helpen.

In beweging blijven

‘Wat kan ik de komende tijd verwachten?’

Binnen het zorgprogramma Lage Rugklachten werken diverse zorgverleners samen. In eerste instantie zullen uw huisarts en fysiotherapeut u behandelen, zodat u zo snel mogelijk van de pijn verlost bent.

En, indien van toepassing, weer aan het werk kunt. Met pijnstillers en oefeningen kunnen veel klachten al worden behandeld. Dit betekent dat er ook wat van u verwacht wordt: beweging is het belangrijkste ‘medicijn’.

Behandelplan

‘Als de eerste behandelingen met pijnstillers en oefeningen niet aanslaan, wat dan?’

We zullen er alles aan doen om te voorkomen dat de rugklachten blijvend worden of zelfs arbeidsongeschiktheid veroorzaken. Indien onvoldoende herstel optreedt, kan de fysiotherapeut manuele therapie toepassen. Daarnaast krijgt u advies over uw houding en bewegingen, oefeningen voor thuis en komt u in aanmerking voor medische trainingstherapie. Dit behandelplan wordt samen met u opgesteld. Zodra alle doelen bereikt zijn, wordt de behandeling beëindigd.

Bedrijfsarts

‘Ik heb al weken klachten en het gaat niet echt beter met mijn rug, wat nu?’

Als u langer klachten houdt en hierdoor arbeidsongeschikt bent, wordt u doorverwezen naar de praktijkondersteuner GGZ (geestelijke gezondheids- zorg) of psycholoog. Zij maken deel uit van het zorgteam Lage Rugklachten. Bij arbeidsongeschiktheid wordt ook uw bedrijfsarts bij dit traject betrokken, zodat zijn/haar adviezen aansluiten bij uw behandeling. Ondertussen blijft de fysiotherapeut u ook behandelen.

Vicieuze cirkel doorbreken

‘Ik heb toch iets aan mijn rug, niet aan mijn hoofd? Wat kunnen de praktijkondersteuner GGZ (geestelijke gezondheidszorg) of psycholoog voor mij betekenen?’

Misschien bent u onbewust bang en vermijdt u bepaalde situaties uit angst voor nog meer pijn. Dat kan een negatieve invloed hebben op uw rugklachten. De praktijkondersteuner GGZ en de psycholoog kunnen u helpen om deze vicieuze cirkel te doorbreken met gesprekken, oefeningen en opdrachten. Ook een mindfulnesstraining behoort tot de mogelijkheden. U ziet: ons zorgteam werkt op veel fronten samen en doet er alles aan om u zo snel mogelijk van uw vervelende rugklachten af te helpen.

Meer weten?

https://www.thuisarts.nl/lage-rugpijn/ik-heb-pijn-onderin-rug

https://www.thuisarts.nl/lage-rugpijn/pijn-onderin-mijn-rug-duurt-langer-dan-maand

 

* De zorgmodule Lage Rugklachten maakt deel uit van het zorgprogramma Klachten Beweegapparaat en is niet bestemd voor mensen met bijvoorbeeld een tumor, osteoporose of een hernia.