Psycholoog Marianne de Haas van PEP Groep uit Noordwijk geeft een aantal tips en trics om deze coronaperiode met minder stress door te komen.

Angst terugbrengen tot reële proporties
Het is de bedoeling dat we de angst weer naar meer reële proporties terug gaan brengen. Het brein/ stress systeem wordt de hele dag gebombardeerd met onheilsberichten waardoor het denkt dat het gevaar groot en alom aanwezig is. Hoewel de huidige, en mogelijk nog komende, maatregelen inderdaad nodig zijn en flink ingrijpen in ons dagelijks leven, is de kans op besmetting klein als je je aan de maatregelen houdt, en de kans op ernstige complicaties of overlijden hieraan nog heel veel kleiner. De maatregelen zijn fors, maar vooral bedoeld om de zorg en het zorgpersoneel te ontlasten. En zo de mensen met een kwetsbare gezondheid bij besmetting goed te kunnen blijven helpen.”

 

Van belang is dus het brein te helpen kalmeren door:

 1. De input te beperken
  Leg de telefoon waar kan echt weg, zodat je niet in de verleiding komt toch te gaan zitten scrollen. Het helpt sowieso om meer feitelijke informatie tot je te nemen, en niet alle verdrietige of angstige persoonlijke verhalen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af maar 1 of maximaal 2 keer per dag het NOS journaal te kijken om wel op de hoogte te blijven van de actuele richtlijnen.
 2. Pak de draad van de normale dag zoveel mogelijk op.
  We varen allemaal het best op structuur en voorspelbaarheid. Plus het geeft afleiding. Dus sta op een vaste tijd op, ontbijt en deel je dag in, in blokken en activiteiten. Bijvoorbeeld voor een gezin met jonge kinderen: in de ochtend een wandeling of speeltuin, na de lunch een dutje en een knutselactiviteit en in de namiddag een filmpje. Dit doet kinderen veel goed; en daar varen de ouders ook weer wel bij!
 3. Iets voor jezelf doen
  Probeer in de avonduren of wanneer kan, ook iets voor jezelf te doen. Wandelen of hardlopen lijkt, met de huidige beperkingen, de beste optie. Ook hier geldt weer; het geeft afleiding en ontspant je brein.
 4. Ontspanningsoefeningen
  Door regelmatig ontspanningsoefeningen te doen, help je ook weer je brein te kalmeren. Plus dat het fijn is een middel in handen te hebben, wat je kan helpen om de pieken van angst tegen te gaan.