Wijkcoördinator Ria Eijck kan bogen op een jarenlange ervaring in het sociaal domein. Bij alles wat ze doet staat samenwerking en verbinding centraal. Het afgelopen jaar heeft zij de verschillende partijen in Noordwijk leren kennen, een jaarplan gemaakt en een sociale kaart online gezet voor de Noordwijkse zorgverleners.

“Welzijn en zorg spreken verschillende talen. De uitdaging zit er voor mij in die brug te slaan.”

Van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag

Ria: “Ik zie dat in onze maatschappij problemen nogal eens ten onrechte worden gemedicaliseerd. Ik denk dat het belangrijk is de regie zoveel mogelijk bij mensen terug te leggen. Zodat zij weer gaan denken: ‘Hoe kan ik dit oplossen? Wat kan ik er zelf aan doen?’ Ik denk dat het belangrijk is dat de zorg en het sociale domein hierin samen optrekken. Nu zie ik dat de zorg nog weinig gebruik maakt van de mogelijkheden in het sociale domein.

Verschillende talen

Ik voel me in deze rol als een vis in het water. Alles wat ik hiervoor heb gedaan komt bij elkaar. Voor het LOI heb ik meegeholpen een module te ontwikkelen over Welzijn en zorg. De module gaat in 2020 van start en leert CARE mensen (ggz, verstandelijk gehandicapten en ouderenzorg) de taal van CURE mensen. Het is namelijk helemaal niet vanzelfsprekend dat zij elkaar goed begrijpen. Ze spreken echt verschillende talen.” En Ria weet waar ze over spreekt vindt ook Stichting Lezen &Schrijven. Zij nomineerden haar voor Taalheld in de categorie Bruggenbouwer.

Jeugd, leefstijl en ouderen

Alle acties in 2020 van Ria zijn gericht op drie thema’s: jeugdzorg, leefstijl en ouderenzorg. Ria: “Zo gaan we in het kader van een betere leefstijl meedoen met STOPtober, de 10 van Noordwijk, een groot jaarlijks (hard)loop evenement in juli, en besteden we aandacht aan mondzorg. Mondzorg? Ja, steeds meer jongeren gaan niet meer naar de tandarts. En ook ouderen met een kunstgebit gaan vaak niet meer naar de tandarts, waardoor ontstekingen in de mond niet altijd tijdig worden opgemerkt. Ook kan een slecht (passend) gebit leiden tot eenzijdig eetgedrag.”