Het door Knooppunt Ketenzorg ontwikkelde zorgprogramma Angst- en stemmingsstoornissen is de afgelopen periode vertaald naar de lokale situatie van onze samenwerkingsverbanden. Eind oktober is in drie van de samenwerkingsverbanden een kick off gehouden. Bij Samenwerkingsverband Voorschoten staat de kick off voor 2018 op de agenda. De boodschap van de kick off: We doen geen dingen dubbel, we doen niet te veel, we doen niet te weinig, we stemmen met elkaar af en werken samen.
De essentie van het zorgprogramma
De adviezen zoals beschreven in de Landelijke samenwerkingsafspraken tussen huisarts, GBGGZ en SGGZ worden gebruikt als uitgangspunt voor verwijzing naar de echelons met als toevoeging dat naast de mate van lijdensdruk en disfunctioneren natuurlijk ook de ernst van de problematiek en de wens van de patiënt (en mogelijke eerdere ervaringen) een rol spelen bij de keuze voor het echelon.
Herenstaete – Stap voor stap langs het verwijspad
De kick off van Samenwerkingsverband Herenstaete werd vormgegeven aan de hand hoe een patiënt het zorgprogramma doorloopt. Elke discipline heeft verteld wat ze doen, wanneer en hoe ze doorverwijzen en wat daar voor nodig is. Op deze manier kwamen de ‘zwakke plekken’ in de afspraken naar boven. Deze plekken zijn tijdens de kick off direct vertaald in de ambities voor 2018:
- Er zijn mensen die al jarenlang antidepressieve krijgen. Is afbouw bij deze groep mogelijk? De huisartsen gaan het gesprek aan met deze patiënten en bieden (opnieuw) psychologische hulp aan voor een periode van 3 tot 6 maanden. Daarna in principe afbouwen met behulp van een afbouwrecept voor de apotheek.
- POH somatiek gaan ook chronische patiënten met bijvoorbeeld acceptatieproblemen verwijzen naar de POH GGZ.
- Alle disciplines gaan met de 4dkl (VierDimensionale KlachtenLijsten) werken om de angst- en stemmingsklachten (als 0-meting) in kaart te brengen.
Noordwijk-Binnen – Ontwikkeling afbouwprotocollen antidepressiva
Huisarts Matthijs Dekker en apotheker Wouter Dessing werken aan afbouwschema’s voor verschillende antidepressiva en BENZO’s (Benzodiazepines). De concept protocollen zijn met de aanwezige zorgverleners besproken. Het idee is dat de huisarts het gesprek met een patiënt over het stoppen met antidepressiva opent. Een mogelijk vervolg van dit gesprek kan een afbouwrecept zijn voor de apotheek. Als de protocollen gereed zijn is het de bedoeling dat ze Rijncoepel breed worden ingezet.
De Kick off voor het hele zorgprogramma krijgt bij Samenwerkingsverband Noordwijk-Binnen nog een vervolg, doordat de programmacoördinator niet bij deze bijeenkomst aanwezig kon zijn. Zorgspecialist Lucia van Vliet zal hier ook bij zijn.
Wantveld – eyeopeners door kennisquiz
SWV Wantveld heeft al veel ervaring met het zorgprogramma Stemmingsstoornissen. De uitbreiding met angststoornissen veranderd niet veel aan de werkwijze. Zorgspecialist Lucia van Vliet zorgde met haar kennisquiz toch voor een aantal eyeopeners. Zo biedt Thuisarts.nl een schat aan toegankelijke informatie en wordt door patiënten al veel geraadpleegd. Goed om in de behandeling bij aan te sluiten dus. Daarnaast kwam het belang van een duidelijke regiehouder naar voren. Bijvoorbeeld in het geval van een moeder met een postnatale depressie. De moeder krijgt medicatie in de tweede lijn van een psychiater en PEP behandeld moeder en baby. Er is nu geen contact tussen de behandelaren.
De opgemerkte verbeterpunten worden in het psycho-sociaal team verder uitgewerkt.