
Bij Samenwerkingsverband Stevenshof worden patiënten met lage rugklachten én een verhoogd risico op chroniciteit in het zorgprogramma Aspecifieke Lage rugklachten behandeld. Het gaat om enkele tientallen patiënten per jaar. Het is een bewuste keuze om slechts een deel van de mensen met zogeheten aspecifieke rugklachten in het zorgprogramma op te nemen. Aspecifieke rugklachten zijn rugklachten zonder aanwijsbare fysieke oorzaak.
Fysiotherapeut en programmacoördinator (PC) Luc Penning: “Eigenlijk werken we al jaren op deze manier en toch is het implementeren van dit zorgprogramma’s nog best lastig. Vooral de extra administratieve handelingen, de handelingen buiten de normale routine, zijn lastig eigen te maken. Dat merk ik zelf ook, en ik zit er als programmacoördinator veel meer in, dan mijn collega’s. Ik blijf de speerpunten daarom op de diverse overleggen onder de aandacht brengen. De kracht van de herhaling moet de rest doen.”
Speerpunten 2018
- In het medisch dossier vastleggen of een patiënten met lage rugklachten wel of niet in het zorgprogramma zitten.
- De vragenlijst (STarT Back Screening Tool) gebruiken om het risico van chroniciteit in te schatten.
- Het meetpunt na 6 weken: waardoor is er niet meer vooruitgang? Speelt er wellicht meer, zoals een verkeerde werkhouding of psychosomatische problemen?
Tijdens de Rijncoepel Spiegelbijeenkomst in oktober wordt het Zorgprogramma Aspecifieke lage rugklachten besproken door Zorgspecialist en kaderhuisarts bewegingsapparaat Nathalie Vorwald. Alle SWV’en krijgen hierna weer de gelegenheid om de eigen indicatoren te interpreteren en passende acties af te spreken.